Konvertira euro u hrvatsku kunu i prikazuje tečajne razlike.


  Koristite tečajni kalkulator:

 • za odabir pravog trenutka prodaje ili kupnje strane valute

  HNB radnim danima objavljuje tečajnu listu za sutra, obično iza 13 sati. Nakon toga, sve ostale banke formiraju svoje tečajeve za sutra, te ih javno objavljuju kasno popodne ili tek sljedeći dan. Stoga ako morate obaviti veću transakciju u vašoj banci, nekada je dobro pričekati do sutra.
 • kod knjiženja tečajnih razlika

  Tečajne razlike su iznosi koji nastaju zbog promjena tečaja valute,
  odnosno cijene novca između dva razdoblja.

  Zakon o deviznom poslovanju propisuje da se sva potraživanja i obveze prema inozemstvu (ili po kreditima poslovne banke odobrenim uz korištenje valutne klauzule) trebaju preračunati na kunsku protuvrijednost prema srednjem tečaju HNB na dan utvrđivanja bilance, te po svim navedenim stavkama utvrditi i proknjižiti pozitivne ili negativne tečajne razlike.

 • prilikom plaćanja dijela iznosa u stranoj valuti

  Recimo da želite prodati rabljeni auto i dogovorili ste za njega cijenu od 35.000kn. Međutim kupac vam želi dati dio novca u eurima, npr. 3.000 €. Većina će ljudi taj dio u eurima vrednovati prema srednjem tečaju, no prodavatelj ima pravo zahtjevati primjenu kupovnog tečaja.
  Zašto ?
  Prodaja auta Da bi prodavatelj dobio cjelokupni iznos u kunama koji je dogovoren, on mora u nekoj banci ili mijenjačnici promjeniti spomenutih 3.000€ i pri tom će mu ta institucija računati promjenu u kune prema svom kupovnom tečaju. Ako ste ovu činjenicu zanemarili i ostali ste pri srednjem tečaju, u ovom konkretnom slučaju, na dogovorenu cijenu, kupcu ste još poklonili oko 140kn. Dakle, fer bi bilo prema kupcu i prema prodavatelju odabrati najbolji kupovni tečaj.

Treba još spomenuti i ovo, ako plaćate kreditnom karticom preko interneta iznos u stranoj valuti, banka će napraviti automatsku konverziju iz kuna u stranu valutu prema svom prodajnom tečaju uvećanim za svoju naknadu (0,5% najčešće).
Neke banke, ZABA npr. objavljuje i svoju tečajnu listu za kartične transakcije, ali ako usporedite njihov "Prodajni tečaj" i "Prodajni tečaj za kartice", vidjet ćete da je "Prodajni tečaj za kartice" u stvari "Prodajni tečaj" koji je uvećan za 0,5%, odnosno u njega je već uračunata naknada banke.

ZAKLJUČAK:
Tečajni kalkulator vam ne može sugerirati koja je banka općenito naj(ne)povoljnija jer tečajevi banaka osciliraju u odnosu na srednji tečaj HNB-a prema njihovoj trenutnoj ponudi i potražnji, ali vam može pomoći da u određenom trenutku uštedite nešto kuna.

POBIJEDITE TEČAJNE RAZLIKE